На норкових фермах Канади немає ознак COVID-19, але виробники не ризикують

Алан Херсковічі, представник хутряної галузі
Алан Херсковічі, представник хутряної галузі

Канадські норкові ферми подвоюють заходи біобезпеки, оскільки норки демонструють інфекцію COVID-19 в Нідерландах, США, Іспанії та Данії.

«На фермах завжди є край біобезпеки», – сказав Алан Херсковічі, представник хутряної галузі. «Коли трохи більше місяця тому в Європі з’явилися ці новини, наші співробітники отримали можливість завчасно підготуватися, і вони підвищили рівень біобезпеки».

Деякі із заходів біобезпеки включають повний комплект засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) і посилене миття рук для персоналу ферми, а також обмеження на те, хто може перебувати на фермі.

На початку листопада данський уряд наказав провести масове вибракування 17 мільйонів норок, вирощуваних для виробництва шкур, щоб запобігти поширенню інфекції серед людей.

В даний час в Канаді налічується близько 70 норкових ферм, на яких в залежності від пори року міститься близько 2 мільйонів норок – це частина від 17 мільйонів норок в Данії. Згідно з останніми даними, найбільша концентрація цих ферм знаходиться в Онтаріо і Новій Шотландії.

«Про випадки COVID-19 на норкових фермах в Онтаріо або Канаді не відомо», – йдеться в електронному листі Міністерства сільського господарства, продовольства та сільських районів Онтаріо. «OMAFRA, Міністерство охорони здоров’я та Асоціація звірівників Онтаріо активно беруть участь в заходах з планування і забезпечення готовності. Вони розробили основу для підтримки скоординованих дій в разі виявлення».

Метью Мозес, фермер з Нової Шотландії і президент Канадської асоціації заводчиків норок, був вражений швидким підвищенням заходів безпеки канадськими фермерами.

«Фермери звичайно не дуже гарні в зміні своєї практики, але я холодно обдзвонив ряд господарств, щоб підкреслити важливість цього», – сказав Мозес. «Вражає, наскільки серйозно до цього ставляться канадські фермери».

У Мозеса на фермі є від 2 000 до 20 000 норок, в залежності від пори року. За останні 10 років виробництво норки в Канаді різко впало, оскільки європейські та азіатські виробники хутра наповнили ринок. В цілому по країні кількість норкових ферм скоротилося з 240 в 2010 році, перш ніж стабілізувався приблизно на 70 в останні роки.

Хоча фермери, які вирощують норку, такі як Мозес, борються з загрозою зараження COVID на своїх фермах, вони також обізнані про побоювання громадськості в Канаді з приводу зараженої норки.

«Є фактор страху, – сказав Мозес. «Люди не завжди розуміють ситуацію і вважають, що це може становити великий ризик. Звичайно, ті з нас, хто працює в галузі, знають, що ми знаходимося тут в дуже, дуже разюче іншій ситуації, ніж в Данії».

У Канаді розведення норок – набагато менша галузь, ніж в Данії.

«У Данії дуже висока концентрація виробництва на дуже маленькій території», – сказав Херсковічі. «Вони виробляють понад 17 мільйонів шкурок на рік на території, яка, ймовірно, не набагато більше острова Ванкувер».

Ризик поширення вірусу норками набагато нижче в Канаді, де по всій країні розкидано близько 70 ферм, далеко від центрів великих міст. У разі позитивного результату тесту на COVID на норковій фермі в Канаді, негайно зв’яжуться з головним ветеринаром провінції.

«У разі, якщо у нас є ферми, які є нашим позитивним результатом, ми будемо справлятися з цим так само, як і з іншими хворобами, коли ми поміщаємо ферму в карантин, а потім стежимо за тваринами на предмет ознак хвороби і лікуємо їх відповідним чином», – сказав Мозес.

Небезпека SARS-CoV-2 у норок

Дехто каже, що побоювання з приводу того, що норка діє так само, як кажани і ящери – інкубують вірус SARS-CoV-2, перетасовують його генетичний матеріал і заражають людей – можуть бути виправдані, але не з тих же причин, які викликали масове знищення норок в Данії. Цей крок був зроблений після того, як вчені з Інституту сироватки в Копенгагені відстежили нову мутацію в деяких спалахах, що виникають на норкових фермах країни.

«Мутації відбуваються постійно, але час від часу ці мутації відбуваються в шиповому білку», – сказав BBC Андерс Фомсгаард, керівник вірусних досліджень SSI. «Ми трохи нервуємо, коли бачимо мутації, які змінюють амінокислоти і форму цього білка».

Мутації в «кластері 5» вірусу можуть вплинути на розроблювані вакцини, які націлені на цей спайковий білок. Відомо, що дванадцять осіб заразилися мутованою версією вірусу в Данії.

Знищення зараз зупинилося, оскільки законодавці чинять опір уряду.

10 листопада уряд приніс вибачення за необачне рішення, прийняте без юрисдикції.

“Це помилка. Це прикра помилка», – заявила в парламенті прем’єр-міністр Метте Фредеріксен.

Хоча рішення, можливо, було поспішним, експерти відразу ж вказують на невід’ємну небезпеку безконтрольного поширення COVID-19 через популяцію норок, але не обов’язково в зв’язку з мутацією кластера 5.

«Рішення датської влади прибрати популяцію норок є правильним, але не обов’язково з указаних причин», – написав у Твіттері Крістіан Андерсен, імунолог і експерт з інфекційних захворювань.

Андерсен додав, що одна з основних проблем полягає в тому, що зараження COVID-19 у норок може призвести до передачі вірусу іншим ссавцям-господарям – так само, як панголіни і кажани спочатку передають вірус людям. Ці хости можуть включати домашніх тварин, таких як коти й собаки.

Leave a comment