Україна відкриває новий експортний напрям, вже працюють перші три заводи із переробки рапанів.
Вітчизняні виробники поступово складають конкуренцію беззаперечним лідерам ринку – турецьким експортерам замороженого м’яса рапанів до країн Далекого Сходу.
Про це повідомляють Факты.ICTV.
Підтримувати безвідходність технології, що дозволяє власникам заводів збільшувати свої доходи, допомагає своєрідний метод природної утилізації відходів виробництва, який забезпечують вітчизняні норкові ферми: хутрові звірі споживають непридатні для подальшого використання залишки.
Якби норкові ферми не купували ці відходи, власники заводів мусіли би платити за їх утилізацію чималі кошти. Можливість же ж природної утилізації завдяки розвиненій в Україні галузі звірівництва дозволяє заводам з переробки рапанів знижувати собівартість продукції і таким чином отримувати конкурентні переваги. Особливо у порівнянні з виробниками з країн, де норківництво не є традиційним і не розвивається.
Українські норкові ферми, як відомо, тільки у першому півріччі нинішнього року утилізували 25 тис. тонн відходів птахоферм і рибозаводів, що на 10% більше, ніж торік. При цьому норкові ферми заплатили за ці відходи 225 млн грн, дозволяючи переробної галузі отримати додатковий прибуток. Сумарна вигода птахівників і рибопереробників таким чином склала 380 млн грн: з урахуванням отриманої оплати від норкових ферм і економії коштів, які довелося би заплатити за утилізацію.
Для відкриття тільки одного заводу із переробки рапанів в Очаківському районі Миколаївської області залучили $1,5 млн іноземних інвестицій. З початком його діяльності робота з’явилася у жителів кількох сіл. Промисловий вилов рапанів в Одеській і Миколаївській областях триває вже другий сезон.
Джерело: http://agroportal.ua/ua/news/ukraina/norkovye-fermy-nachali-utilizirovat-otkhody-po-pererabotke-rapanov/